Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες. Είναι ο δεύτερος καρκίνος σε συχνότητα θανάτου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται 430.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου προστάτη τον χρόνο. Στην Κύπρο καταγράφονται ετησίως 460 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη κατά μέσο όρο, και όπως φαίνεται, καταγράφεται και στην Κύπρο, αύξηση των περιστατικών αυτών με βάση τα τελευταία δεδομένα από το Αρχείο Καρκίνου. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000 ανδρών και από αυτούς περίπου 350.000 λαμβάνουν συστηματικά κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Ο πρώιμος καρκίνος του προστάτη, που είναι θεραπεύσιμος, σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος δεν είναι αρκετά μεγάλος για να ασκήσει πίεση στην ουρήθρα. Εάν αναπτυχθεί και εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη (προχωρημένος καρκίνος), μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα: πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση, αυξημένη συχνότητα ή δυσκολία στην ούρηση, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, πόνο στην πλάτη, τους γοφούς ή τους άνω μηρούς. Αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά σε πολλές παθήσεις και δεν σηματοδοτούν πάντοτε την ύπαρξη προχωρημένου καρκίνου του προστάτη. Εάν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Παρότι οι αιτίες του καρκίνου του προστάτη είναι άγνωστες, η πιθανότητα εμφάνισής του αυξάνεται με την ηλικία – πλήττει κυρίως τους άνδρες άνω των 65 ετών, άνδρες των οποίων ο πατέρας ή ο αδελφός είχε καρκίνο του προστάτη, ή με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

 

Σε ποσοστό 5% – 10% των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό τους ίσως να δείχνει ότι έχουν κληρονομήσει ένα γονίδιο που συνέβαλε στην ανάπτυξη του καρκίνου.

 

Ο γιατρός σας θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση με μια σειρά εξετάσεων. Μπορεί να κάνετε τις ακόλουθες εξετάσεις: εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), δακτυλική εξέταση (μέσω του πρωκτού). Η βιοψία γίνεται αν η εξέταση PSA ή η δακτυλική εξέταση είναι φυσιολογικές. Εάν η βιοψία δείξει καρκίνο στον προστάτη, επιπρόσθετες εξετάσεις μπορούν να γίνουν για να εντοπιστεί η έκταση του καρκίνου και η πιθανότητα εξάπλωσής του σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό βοηθά τον γιατρό να προτείνει την καλύτερη θεραπευτική αγωγή. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, σπινθηρογράφημα οστών, μαγνητική τομογραφία (MRI), αξονική τομογραφία (CT).

Για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη χρησιμοποιείται ένα τυποποιημένο διεθνές σύστημα που ονομάζεται TNM και δείχνει την έκταση εξάπλωσης του καρκίνου.

T – δείχνει το μέγεθος και το βάθος της εισβολής του όγκου.

Ν – δείχνει κατά πόσον επηρεάζονται οι λεμφαδένες.

Μ – δείχνει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί (έχει κάνει μετάσταση).

Στο σύστημα σταδιοποίησης TNM σε κάθε γράμμα αντιστοιχεί ένας αριθμός που δείχνει πόσο προχωρημένος είναι ο καρκίνος. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο λιγότερο προχωρημένος είναι ο καρκίνος.

Στον καρκίνο του προστάτη δίνεται επίσης ένας βαθμός που δείχνει πόσο γρήγορα εξελίσσεται ο καρκίνος. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται το σύστημα διαβάθμισης Gleason (Γκλίζον). Ο βαθμός υπολογίζεται δίνοντας στους δύο πιο κοινούς τύπους ιστού από τη βιοψία βαθμολογία μεταξύ 3 και 5. Αυτοί οι δύο βαθμοί αθροίζονται για να βγει ο τελικός βαθμός με βάση το 10. Ένας χαμηλός βαθμός Gleason (6) δείχνει αργή ανάπτυξη (λιγότερο επιθετική) του καρκίνου. Η υψηλότερη βαθμολογία (8-10) δείχνει ταχύτερη αύξηση (πιο επιθετική) του καρκίνου. Ο γιατρός θα εξετάσει επίσης το μέγεθος του καρκινικού όγκου. Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένα μικρό καρκινικό σημείο, ο γιατρός το εκτιμά ως καρκίνο περιορισμένης έκτασης. Σε έναν καρκίνο περιορισμένης έκτασης και χαμηλού βαθμού η θεραπευτική αγωγή που θα επιλέξει ο γιατρός σας μπορεί να είναι λιγότερο επιθετική.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Στα πρώτα του στάδια, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα, αν και τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια καρκίνου του προστάτη ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην ούρηση.
  • Αργή, διακεκομμένη ροή ούρων.
  • Συχνουρία, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Ακράτεια.

Συμπτώματα που συνδέονται με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη

περιλαμβάνουν:

  • Αιματουρία (αίμα στα ούρα).
  • Πόνο κατά την ούρηση.
  • Πόνο στη μέση ή στην πύελο (λεκάνη)

Θεραπεία

Διαχρονικός στόχος είναι η εισαγωγή καινοτόμων και λιγότερο επεμβατικών μεθόδων, στο πλαίσιο του ευρύτερου, μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Ο ουρολόγος θα σας συστήσει την καλύτερη θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τη γενική κατάσταση της υγείας σας, το πόσο γρήγορα ο καρκίνος του προστάτη αυξάνεται (τον βαθμό) και αν έχει εξαπλωθεί (το στάδιο). Οι θεραπείες για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση και την ακτινοθεραπεία. Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη, μπορεί να εφαρμοστει η ορμονοθεραπεία

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here