Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος πλέον διαδεδομένος καρκίνος στους άνδρες και ο όγδοος πλέον διαδεδομένος στις γυναίκες σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου [National Cancer Institute (NCI)].

Ξεκινά συνήθως στα κύτταρα (ουροθηλιακά) που βρίσκονται μέσα στην ουροδόχο κύστη, στο σημείο όπου αποθηκεύονται τα ούρα. Οι τύποι του καρκίνου αυτού είναι το ουροθηλιακό καρκίνωμα, το πλακώδες καρκίνωμα και το αδενοκαρκίνωμα.

Περίπου 7 στους 10 καρκίνους της ουροδόχου κύστης εντοπίζονται σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα τα ποσοστά επιβίωσης να είναι μεγάλα. Ωστόσο, υπάρχει ενδεχόμενο να υποτροπιάσει και άρα, είναι πολύ απαραίτητη η τακτική επανεξέταση για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Παράγοντες κινδύνου

  • Οι καπνιστές
  • Όσοι εργάζονται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις
  • ‘Άτομα ηλικίας άνω των εξηνταπέντε ετών
  • Άνδρες και γυναίκες, αλλά περισσότερο οι άνδρες
  • Άτομα με χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης
  • Ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία κυκλοφωσφαμίδης (Endoxan)) και ιφωσφαμίδης (Holoxan)
  • Άτομα εκτεθειμένα σε αρσενικό
  • Λευκοί, περισσότερο από άτομα άλλων φυλών
  • Άτομα, συγγενείς των οποίων είχαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης
  • Παιδιά με σπάνια γενετήσια ελαττώματα

Διάγνωση
Η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης γίνεται από τον ουρολόγο- ανδρολόγο. Απαιτείται κυστεοσκόπηση (με τη χρήση κυστεοσκοπίου ελέγχεται η ουρήθρα και η κύστη), βιοψία (λήψη δείγματος κυττάρων για έλεγχο), κυτταρολογική ούρων (έλεγχος δείγματος ούρων για έλεγχο και ανεύρεση καρκινικών κυττάρων) και απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική τομογραφία, ουρογραφία ή πυελογραφία- έλεγχος της δομής του ουροποιητικού συστήματος).

Σταδιοποίηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Η σταδιοποίηση της νόσου γίνεται μέσω πρόσθετων εξετάσεων που περιλαμβάνουν: αξονική και μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία θώρακος και σπινθηρογράφημα οστών.

Τα στάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι:

Στάδιο 1: Σε αυτό το στάδιο ο καρκίνος εντοπίζεται στο εσωτερικό τοίχωμα της κύστης αλλά δεν έχει εισχωρήσει ακόμα στο μυϊκό τοίχωμα.

Στάδιο 2: Έχει εισχωρήσει στο μυϊκό τοίχωμα, αλλά εξακολουθεί να περιορίζεται στην ουροδόχο κύστη.

Στάδιο 3: Ο καρκίνος έχει προχωρήσει από την κύστη στους περιβάλλοντες ιστούς.

Στάδιο 4: Τα καρκινικά κύτταρα έχουν μετασταθεί στους λεμφαδένες και σε άλλα όργανα όπως τα οστά, το συκώτι ή οι πνεύμονες.

Επιλογές θεραπείας
Η επιλογή θεραπείας γίνεται βάσει του σταδίου της νόσου, του είδους της και της συνολικής κατάστασης υγείας του ασθενή. Μπορεί να εφαρμοστεί χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ανοικοδόμηση του ουροποιητικού, συστηματική χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Η χειρουργική μέθοδος περιλαμβάνει τη διουρηθρική εκτομή όγκου ουροδόχου κύστης (TURBT), την ρομποτική κυστεκτομή (μερική ή ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης με ρομποτική μέθοδο) ή την ανοικοδόμηση ουροποιητικού (ουρητηροδερμοστομία-εφαρμόζεται μετά από ριζική κυστεκτομή για να δημιουργήσει νέα δίοδο των ούρων προς τα έξω).

Μετά το τέλος της θεραπείας, η νόσος μπορεί να υποτροπιάσει σε κάποιες περιπτώσεις. Γι’ αυτό, το πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας παραμένει ο τακτικός επανέλεγχος στο χρονικό διάστημα που θα σου ορίσει ο γιατρός. Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται εδώ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here