Καρκίνος του μαστού: Τι είναι και πως αναπτύσσεται

Ο καρκίνος του μαστού αρχίζει από τους πόρους ή τα λόβια του μαστού. Επιθηλιακά κύτταρα των πόρων ή των λοβίων μπορεί να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ορισμένοι καρκίνοι του μαστού ανιχνεύονται όταν είναι ακόμη περιορισμένοι στους πόρους ή στα λόβια του μαστού. Οι συνηθέστεροι τύποι είναι το πορογενές καρκίνωμα in situ(μη διηθητικό) (DCIS) και το λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS). Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού ανιχνεύονται όταν είναι διηθητικοί. Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί έξω από τους πόρους ή τα λόβια του μαστού σε περιβάλλοντα ιστό.

Η ακριβής αιτία εμφάνισης του καρκίνου του μαστού δεν είναι γνωστή, αλλά ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο. Ένας μικρός αριθμός καρκίνων του μαστού (περίπου 5% ή 1 στους 20) μπορεί να προκληθεί από κληρονομική γονιδιακή βλάβη.

Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στον μαστό σας ή ο γιατρός σας μπορεί να βρει μια ασυνήθιστη αλλαγή κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης. Τα συμπτώματα που θα αναζητήσετε περιλαμβάνουν: ογκίδιο, διόγκωση ή πάχυνση, αλλαγές στη θηλή – όπως η αλλαγή στο σχήμα, σκλήρυνση, πληγή ή έλκος, ερυθρότητα , θηλή που στρέφεται προς το εσωτερικό του μαστού (εισολκή) ενώ δεν ήταν έτσι πριν, αλλαγές στο δέρμα του μαστού – όπως παραμόρφωση του δέρματος, ασυνήθιστη ερυθρότητα ή άλλες αλλαγές χρώματος, αλλαγή στο σχήμα ή το μέγεθος του μαστού – αυτό μπορεί να είναι αύξηση ή μείωση του μεγέθους, ασυνήθιστη έκκριση υγρών από τη θηλή χωρίς συμπίεση, πρήξιμο ή δυσφορία στη μασχάλη, επίμονος, ασυνήθιστος πόνος που δεν συνδέεται με τον συνηθισμένο μηνιαίο κύκλο σας, παραμένει μετά από μια περίοδο και εμφανίζεται σε έναν μόνο μαστό.

Αυτές οι αλλαγές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να σας εξετάσει ο γιατρός σας χωρίς καθυστέρηση. Μερικές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα και ο καρκίνος τους μπορεί να βρεθεί στη μαστογραφία. Πρόκειται για μια χαμηλή δόση ακτίνων Χ στον μαστό. Μπορεί να βρεί αλλοιώσεις πάρα πολύ μικρές για να γίνουν αισθητές μέσω της φυσικής εξέτασης. Κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας και οι δυο μαστοί ελέγχονται με πίεση ανάμεσα σε δυο πλάκες ακτίνων Χ, ωθώντας έτσι τον ιστό του μαστού προς τα έξω, ώστε να ληφθούν καθαρές εικόνες . Πολλές γυναίκες βρίσκουν δυσάρεστη αυτή τη διαδικασία, αλλά ολοκληρώνεται σε περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Συχνά χρειάζεται ένας υπέρηχος. Αν βρεθεί δυσπλασία του ιστού στον μαστό σας, ο γιατρός θα σας προτείνει βιοψία. Η βιοψία σημαίνει αφαίρεση ενός μικρού τμήματος ιστού του μαστού για εξέταση.

Οι εξετάσεις δείχνουν αν έχετε καρκίνο και μπορούν επίσης να δείξουν εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας. Ο εντοπισμός της έκτασης της εξάπλωσης του καρκίνου ονομάζεται “σταδιοποίηση”. Αυτή βοηθάει τον γιατρό σας να σας συστήσει την καλύτερη θεραπεία.

Στάδια και αντιμετώπιση

Τα στάδια του καρκίνου του μαστού αριθμούνται από το Ι έως το IV. Οι πρώιμες μορφές ταξινομούνται στα παρακάτω στάδια:

Στάδιο Ι – Ο όγκος είναι μικρός, με διάμετρο λιγότερο από 2 εκατοστά και δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Στάδιο ΙΙ – Ο όγκος είναι μικρότερος από 2 εκατοστά και έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή είναι μεγαλύτερος (2-5 εκατοστά) και δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Στάδιο IIB (αρχικό) – Ο όγκος είναι 2-5 εκατοστά και έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.
Τα στάδια ΙΙΒ, ΙΙΙ και IV αναφέρονται σε προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

Στον καρκίνο επίσης δίνεται ένας βαθμός. Ο βαθμός δείχνει πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο καρκίνος.

Βαθμός 1 – Χαμηλός βαθμός. Τα κύτταρα φαίνονται μη φυσιολογικά και αναπαράγονται ταχύτερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο στον βαθμό 2.
Βαθμός 2 – Ενδιάμεσος βαθμός. Τα κύτταρα δείχνουν μη φυσιολογικά και αναπτύσσονται ταχύτερα συγκριτικά με το στάδιο 1, αλλά πιο αργά από το στάδιο 3.
Βαθμός 3 – Υψηλός βαθμός. Ένας καρκίνος που εξελίσσεται ταχύτερα.
Όσο υψηλότερος ο βαθμός, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστείτε χημειοθεραπεία ή ορμονική θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here