ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΜΟΥ ΑΔΕΝΑ
Ο θύμος αδένας είναι ένα μικρό όργανο στο πάνω μέρος του στήθους σας, κάτω από το στέρνο σας. Ο θύμος αδένας είναι εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο θύμο ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα (Τ-κύτταρα), τα οποία είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πριν από τη γέννηση και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ο θύμος αδένας βοηθά το σώμα να κάνει ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων. Αυτά τα κύτταρα βοηθούν να σας προστατεύσουν από λοιμώξεις.
Ο Θύμος αδένας ανατομικά βρίσκεται κάτω από το στέρνο, γειτονεύει προς τα πάνω με κατώτερο μέρος του θυρεοειδή αδένα και προς τα κάτω με το χόνδρο της 4ης θωρακικής πλευράς. Αποτελείται από δύο πυραμοειδή λοβίδια και πολλές φορές ο δεξιός λοβός καλύπτει τον αριστερό. Οι διαστάσεις είναι: Μήκος : 5cm, πλάτος : 4cm, πάχος : 6cm.
Οι λοβοί αποτελούνται από πολυάριθμα λοβίδια που διαχωρίζονται από λωρίδες λεπτού συνδετικού ιστού.
Ιστολογικά αποτελείται από έξω τοίχωμα (φλοιός) και από τον μυελό εσωτερικά. Ο Φλοιός είναι πλούσιος σε θυμοκύτταρα (λεμφοκύτταρα) και ο μυελός είναι πλούσιος σε επιθηλιακά κύτταρα.
Ο Θύμος αδένας παράγει την ορμόνη ΘΥΜΟΣΙΝΗ, η οποία αποτελείται από βιολογικά ενεργά πεπτίδια (πρωτεΐνες), που χρησιμεύουν για τη εξέλιξη και ωρίμανση του ανοσολογικού συστήματος (σκέλος κυτταρικής ανοσίας – εξοπλισμός και διαχωρισμός λειτουργικότητας των Τ κυττάρων).
Ο Θύμος αδένας εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Ο Θυμός εξακολουθεί να μεγαλώνει έως και την ήβη όπου το βάρους του φτάνει τα 35g.
Συμπτώματα για καρκίνο του θύμου
Ο καρκίνος του θύμου είναι σπάνιος. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον πάρετε, αν έχετε άλλες ασθένειες, όπως τη μυασθένεια Gravis, λύκο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα.
Άλλες φορές, ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:
• Βήχα που δεν υποχωρεί.
• Πόνο στο στήθος.
• Πρόβλημα αναπνοής.
Θεραπείες
• Οι γιατροί χρησιμοποιούν μια φυσική εξέταση, απεικονιστικές εξετάσεις και μια βιοψία για τη διάγνωση του καρκίνου του θύμου αδένα.
• Η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την ακτινοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία και τη θεραπεία ορμονών.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) για τη διαχείριση του καρκίνου του θύμου αδένα βρίσκονται εδώ.