Σαρκωμα: Τι είναι και πως εμφανίζεται

Τα σαρκώματα είναι διαφορετικά από τα πιο κοινά καρκινώματα επειδή συνήθως βρίσκονταιι σε ένα διαφορετικό είδος ιστού. Σαρκώματα αναπτύσσονται σε συνδετικό ιστό – κύτταρα που συνδέονται ή υποστηρίζουν άλλα είδη ιστού στο σώμα σας. Αυτοί οι όγκοι είναι πιο συχνοί στα οστά, στους μύες, στους τένοντες, στους χόνδρους, στα νεύρα, στο λίπος, και τα αιμοφόρα αγγεία των χεριών και των ποδιών.
Αν και υπάρχουν περισσότερα από 50 είδη σαρκώματος, μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο κύρια είδη: σάρκωμα μαλακών ιστών και οστεοσάρκωμα. Περίπου 12.000 περιπτώσεις σαρκώματος μαλακών ιστών και 3.000 περιπτώσεις σαρκώματος των οστών παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ το 2014.

Τα σαρκώματα μπορεί να αντιμετωπιστούν συχνά με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

Παράγοντες κινδύνου για το σάρκωμα :

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι προκαλεί το σάρκωμα, αλλά ξέρουμε κάποια πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης του.

Άλλοι άνθρωποι στην οικογένειά σας είχε σάρκωμα ;

Έχετε μια διαταραχή των οστών που ονομάζεται νόσος του Paget ;

Έχετε μια γενετική διαταραχή όπως νευροϊνωμάτωση, σύνδρομο Gardner, ρετινοβλάστωμα, ή το σύνδρομο Li-Fraumeni;

Έχετε εκτεθεί σε ακτινοβολία, ίσως κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο ή νωρίτερα

Τα συμπτώματα του σαρκώματος :

Μαλακά σαρκώματα ιστού είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα σας. Τις περισσότερες φορές, το πρώτο σημάδι είναι ένας ανώδυνος σχηματισμός. Καθώς ο σχηματισμός μεγαλώνει, μπορεί να πιέζει νεύρα ή τους μυς και να σας κάνει να νιώθετε άβολα ή να σας δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή, ή και τα δύο. Δεν υπάρχουν τεστ που μπορεί να βρουν αυτούς τις όγκους πριν προκαλέσουν συμπτώματα που θα παρατηρήσετε .

(Image taken from the National Cancer Institute, http://www.cancer.gov)

Οστεοσάρκωμα μπορεί να δείξει εμφανή τα πρώτα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων:

Πόνο στην πληγείσα περιοχή των οστών, ο οποίος μπορεί να είναι χειρότερος το βράδυ.
Οίδημα, το οποίο συχνά ξεκινά εβδομάδες μετά τον πόνο.
Μια ενόχληση που σας οδηγεί στο να κουτσαίνετε αν το σάρκωμα είναι στο πόδι σας.
Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες έχουν οστεοσάρκωμα πιο συχνά από ό, τι οι μεγαλύτεροι ενήλικες. Εάν ο πόνος του παιδιού σας δεν καλυτερεύει αλλά χειροτερεύει τη νύχτα, και είναι σε ένα χέρι ή πόδι ή και στα δύο μιλήστε με ένα γιατρό.
Οι ενήλικες που έχετε αυτό το είδος του πόνου θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό αμέσως.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε ένα σάρκωμα, θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να εξεταστείτε κάνοντας τα παρακάτω:

Να πάρετε ένα δείγμα κυττάρων από τον όγκο, που ονομάζεται βιοψία.
Να κάνετε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία, για να σας βοηθήσει να δείτε μέσα στο σώμα σας.
Να κάνετε ένα σπινθηρογράφημα των οστών.

Θεραπείες για το σάρκωμα

Το πως το σάρκωμα σας αντιμετωπίζεται εξαρτάται από το είδος του, που βρίσκεται στο σώμα σας, πώς αναπτύσσεται και το αν έχει ή δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας (μετάσταση).

Το χειρουργείο αφαιρεί τον όγκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο γιατρός αφαιρεί μόνο τα καρκινικά κύτταρα και δεν χρειάζεται να ακρωτηριάσει το πόδι ή το χέρι.

Η ακτινοβολία μπορεί να συρρικνώσει τον όγκο πριν από την χειρουργική επέμβαση ή να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα που έχουν απομείνει μετά την επέμβαση. Θα μπορούσε να είναι η κύρια θεραπεία, εάν η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή.

Στοχευμένες θεραπείες είναι νεότερες θεραπείες που χρησιμοποιούν ναρκωτικά ή τεχνητές εκδόσεις των αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα για να εμποδίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ενώ αφήνουν τα κανονικά κύτταρα άθικτα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με ένα σάρκωμα μαλακών μορίων θεραπεύονται μόνο με χειρουργική επέμβαση, εάν ο όγκος είναι χαμηλού βαθμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Πιο επιθετικά σαρκώματα είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν με επιτυχία.

Το ποσοστό επιβίωσης για οστεοσάρκωμα είναι μεταξύ 60% και 80% αν ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here