Καρκίνος. Μία λέξη με πολλά συναισθήματα. Μία λέξη που σου καρφώνει στο μυαλό χιλιάδες ‘άσχημες’ είκονες. Η ‘επάρατη’ νόσος. Η ‘ανίατη’ ασθένεια. Σωστά ή λανθασμένα πολλοί από μας συμπεριφερόμαστε και αναφερόμαστε σε αυτή την ασθένεια έχοντας μπροστά μας τον χειρότερο εχθρό μας. Μπορεί να είναι και αλήθεια. Όλοι αυτοί οι επιθετικοί όροι προήλθαν, μάλλον, από τον τρόπο που ενεργεί αυτή η ασθένεια. ‘Υπουλα, υποχόνδρια, επιθετικά.
Πώς νιώθει όμως ο ασθενής?Η συναισθηματική αντίδραση του ασθενή σε όλη αυτή την αλλαγή της ζωής του είναι ίσως ένα σημαντικό κομμάτι σε όλη τη διαδικασία της ψυχολογικής του προσαρμογής. Φόβος, άρνηση, οργή, κατάθλιψη και το ‘γιατί σε μένα’ είναι συνήθως τα πιο μεγάλα ερωτήματα και συναισθήματα που κυριεύουν τον ασθενή . Συχνά μπορεί να εκδηλώνουν διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.

Πώς αλλάζει όμως η καθημερινότητα του ασθενή?

Ο ασθενής καλείται να αντιμετωπίσει τη νόσο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. ‘Οσο αφορά την ψυχολογική κατάσταση του ασθενή, ο ασθενής δύσκολα διαχειρίζεται μόνος του, αυτήν την ψυχοπιεστική κατάσταση. Είναι απαραίτητη η ουσιαστική πληροφόρηση από τον προσωπικό γιατρό και η συχνή παρακολούθηση από ειδικούς της ψυχικής υγείας.Ο καρκίνος αποτελεί μια ασθένεια που επηρεάζει άμεσα την ψυχοσυναισθηματική υγεία του ατόμου. Εξάλλου η ψυχική υγεία ενισχύει και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η πρώτη ουσιαστική  μορφή θεραπείας για τον καρκίνο είναι να σκεφτόμαστε θετικά και να ελπίζουμε.

Ο οργανισμός και το σώμα γενικά θα εξασθενίσει μέσω των χημειοθεραπειών όμως με τη σωστή καθοδήγηση των ειδικών γιατρών πολύ σύντομα ο ασθενής θα επανέλθει στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου συνεπάγεται πολλές αλλαγές στη ζωή και η απώλεια των μαλλιών μοιάζει σαν “συμβολικό” χτύπημα. Αυτές όμως οι αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές. Μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα αλλά στο τέλος οι ασθενείς αποδέχονται την απώλεια μαλλιών και, αν χρειαστεί, την αντιμετωπίζουν με απλές αισθητικές λύσεις. Τα μαλλιά είναι πιθανόν να αρχίσουν να ξαναβγαίνουν πριν το τέλος της χημειοθεραπείας. Στην αρχή μπορεί να είναι πολύ λεπτά, πιο σγουρά ή με πιο ανοιχτό χρώμα. Θα ξαναβγούν σχεδόν όλα μετά από 3-6 μήνες. Η ανορεξία είναι μία από τις συχνότερες παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανορεξία συσχετίζεται με το στρες, το άγχος, την κατάθλιψη ή θεωρείται συνέπεια της νόσου. Κάθε ασθενής είναι πολύ σημαντικό να τρέφεται σωστά. Μπορεί είναι δύσκολο να διατηρήσει την όρεξή του όταν πονάει το στόμα του και η γλώσσα του είναι ερεθισμένη ή δυσκολεύεται να καταπιεί. Οι παρενέργειες αυτές διαρκούν μόνο 3 – 8 ημέρες.

Ο καρκίνος αποτελεί μία σοβαρή νόσο και πολλές φορές μοιραία για τον ασθενή. Ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, οι φίλοι των ασθενών με καρκίνο ότι η νόσος αυτή δεν ξορκίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται. Δεν πρέπει να στιγματίζουμε τους ανθρώπους που έχουν καρκίνο, οι καρκινοπαθείς δεν είναι «θλιβερά ποσοστά θνησιμότητας». Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι οι καρκινοπαθείς μπορούν να ζουν ευτυχισμένα. Η προκατάληψη απέναντι στους καρκινοπαθείς αποτελεί μεγαλύτερο εχθρό και από την ίδια την ασθένεια και μπορεί να είναι καταστροφική με συνέπειες χειρότερες και από την ίδια τη νόσο.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here