Εάν είστε καρκινοπαθής, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρό όσο κανονικά, έτσι μπορεί να ανησυχείτε για τους κινδύνους που σχετίζονται με τον COVID-19.Γενικά, οι καρκινοπαθείς πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις ειδικές συμβουλές ή τις συνήθεις προφυλάξεις που συνιστώνται από τους επαγγελματίες τους υγείας, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους λοιμώξεων κατά τη διάρκεια θεραπείας και μετά.

Εάν έχετε συμπτώματα

Εάν παρουσιάζετε αυτή τη στιγμή συμπτώματα λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια) ή γνωρίζετε ότι έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο που έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την ομάδα σας θεραπείας. Όπου είναι δυνατόν, να λαμβάνετε συμβουλέςτηλεφωνικά και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσής σας στον ιό και να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης άλλων ατόμων.

 

Εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία καρκίνου
Εάν υποβάλλεστε τώρα σε θεραπεία, ορισμένοι πρακτικοί τρόποι για να περιορίσετε τους κινδύνους έκθεσής σας στον ιό περιλαμβάνουν:

  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα, ή αν
    δεν είναι άμεσα δυνατόν, χρησιμοποιήστε ένα αντισηπτικό χεριών με
    αλκοόλη. Είναι καλή ιδέα να το έχετε μαζί σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό
    να πλένετε τα χέρια σας πριν φάτε ή πιείτε.
  • Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, καθώς αυτό μπορεί να μεταφέρει τον ιό από επιφάνειες και να αυξήσει τον κίνδυνο
    λοίμωξης.
  • Αποφεύγετε την επαφή με άτομα που είναι άρρωστα ή αδιάθετα ή έχουν
    εκτεθεί στον ιό ή ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης
    λόγω πρόσφατου ταξιδιού σε χώρα υψηλού κινδύνου.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε συχνά αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν αγγιχτεί (τραπέζια, πάγκους, διακόπτες φωτισμού, πόμολα πορτών,
    νεροχύτες, τουαλέτες, τηλεχειριστήρια, όπως το κινητό σας τηλέφωνο
    ή επιφάνειες προετοιμασίας φαγητού). Φοράτε γάντια (αν είναι δυνατόν
    μίας χρήσης). Καθαρίστε εμφανή υπολείμματα με σαπούνι και νερό.Καθαρίστε τα με διάλυμα αλκοόλης 70% ή αναμείξετε 4 κουταλιές του
    γλυκού χλωρίνη ανά ένα λίτρο νερό.
  • Αποφεύγετε την πολυκοσμία και τους πολυσύχναστους χώρους και αποφεύγετε την περιττή σωματική επαφή, όπως χειραψίες, αγκαλιάσματα ή φιλιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν υποβάλλεστε σε χημειοθεραπεία ή υποβάλλεστε σε θεραπεία μετά από μεταμόσχευση, όπως μεταμόσχευση μυελού των οστών.
  • Διατηρείτε σωματική απόσταση 1,5 μέτρων από τους άλλους καιαποφεύγετε κοινωνικές συνήθειες όπως φιλιά ή χειραψίες.
  • Μιλήστε στο γιατρό σας ή με το μέλος της ομάδας σας θεραπείας για τις περιόδους της θεραπείας σας που μπορεί να διατρέχετε τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης, ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε τις δραστηριότητές σας αναλόγως. (Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συντομεύσεις για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος πέραν της εφαρμογής υγιεινού τρόπου ζωής).
  • Καλέστε την ομάδα σας θεραπείας για να δείτε εάν μπορείτε να πραγματοποιήσετε ορισμένες από τις εξετάσεις σας τηλεφωνικά, μέσω Skype ή Facetime.
  • Μένετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και αποφεύγετε τι μη αναγκαίες μετακινήσεις και αποφεύγετε τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, αν μπορείτε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here