Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο επικεντρώνεται στην υγεία και στα σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που επηρεάζουν τους επιβιώσαντες μετά το τέλος της αρχικής θεραπείας για τον καρκίνο. Οι επιβιώσαντες από καρκίνο περιλαμβάνουν ανθρώπους που δεν έχουν νόσο μετά το τέλος της θεραπείας, ανθρώπους που συνεχίζουν να λαμβάνουν θεραπεία με σκοπό να μειώσουν τον κίνδυνο να επιστρέψει ο καρκίνος και ανθρώπους με καλά ελεγχόμενη νόσο και λίγα συμπτώματα, που λαμβάνουν θεραπεία προκειμένου να διαχειριστούν τον καρκίνο ως χρόνια νόσο. Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν την παρακολούθηση των ασθενών, των καθυστερημένων παρενεργειών της θεραπείας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη  ψυχολογική και συναισθηματική υγεία. Επίσης, περιλαμβάνονται πιθανές νέες μελλοντικές θεραπείες, όπου είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Μέλη της οικογένειας, φίλοι και επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να θεωρούνται ως μέρος της εμπειρίας της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο. Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο είναι μια μοναδική και συνεχιζόμενη εμπειρία, η οποία είναι διαφορετική για τον κάθε επιβιώσαντα καθώς και για αυτούς που είναι κοντά στους επιβιώσαντες. Το κλειδί της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο είναι να ξανακερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις σημαντικότερες πτυχές της ζωής τους πριν από τον καρκίνο και να βρουν νέους δρόμους για μια επιτυχημένη συνέχιση της ζωής τους. Αυτός ο Οδηγός Επιβίωσης των Ασθενών με Καρκίνο δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει εσένα και ανθρώπους σαν εσένα σε αυτή τη σημαντική περίοδο της ζωής σου. Μπορεί να βρεις βοηθητικό να συμπεριλάβεις στενούς φίλους και μέλη της οικογένειας στην εμπειρία της επιβίωσης καθώς σκέφτεσαι τα θέματα τα οποία θίγονται στον οδηγό.

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα – Ποιος μπορεί να με βοηθήσει/ υποστηρίξει;

Η αποκατάσταση είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην επιβίωση από τον καρκίνο. Ο καρκίνος και οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή του προξενούν πολυδιάστατες επιπτώσεις στις ζωές των ασθενών, οι οποίες τους επηρεάζουν λειτουργικά σε σωματικό, αισθητηριακό, γνωστικό, ψυχοκοινωνικό, οικογενειακό και πνευματικό επίπεδο. Η αποκατάσταση είναι μέρος της φροντίδας του καρκίνου, και έχει αναγνωριστεί ως αναγκαιότητα και δικαίωμα του καρκινοπαθούς και συνήθως συνίσταται να πραγματοποιείται αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας. Είναι ένας τρόπος να μειωθούν οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες του καρκίνου και της θεραπείας του σε πολλά επηρεαζόμενα επίπεδα, βοηθώντας τους ασθενείς να βελτιστοποιήσουν την ποιότητα της ζωής τους και να επανακτήσουν την κανονική ροή της καθημερινότητάς τους. Τα προγράμματα αποκατάστασης μπορούν να προταθούν ως ειδικά προγράμματα για εξωτερικούς ασθενείς, τα οποία υλοποιούνται κυρίως από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας ή σε εξειδικευμένες κλινικές. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακτήσουν πολλές ψυχολογικές και σωματικές πτυχές της ζωής τους και να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο παραγωγικοί και ανεξάρτητοι. Η αποκατάσταση είναι πολύτιμη για οποιονδήποτε προσπαθεί να ανακάμψει από την θεραπεία κατά του καρκίνου, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους καθώς συμβάλλει στη:

  • Βελτίωση της σωματικής και ψυχολογικής δύναμης που θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση

τυχόν περιορισμών που προκαλούνται από την νόσο ή από τη θεραπεία αυτής.

  • Αποκατάσταση της καλής φυσικής κατάστασης προκειμένου να επιστρέψουν οι επιβιώσαντες στην καθημερινότητα.
  • Βελτίωση της αυτοδιαχείρισης για τη μείωση του άγχους, τη βελτίωση του ύπνου, καθώς και της συναισθηματικής ισορροπίας και ευημερίας.
  • Ανάκτηση της αυτοπεποίθησης.
  • Ανάπτυξη περισσότερης ανεξαρτησίας και λιγότερης εξάρτησης από τους επαγγελματίες υγείας.
  • Εκπαίδευση διαχείρισης πιθανών παρενεργειών από την χημειοθεραπεία, την ορμονική θεραπεία, τις στοχεύουσες θεραπείες, την ανοσοθεραπεία και/ή την ακτινοθεραπεία, ελαχιστοποιώντας την

 επίδραση αυτών των παρενεργειών στην καθημερινή ζωή.

  • Εκπαίδευση και υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και καλής δίαιτας και διατροφής, και στη διατήρηση

 και επίτευξη καλού βάρους.

  • Διαχείριση της σεξουαλικής ζωής.
  • Διατήρηση της γονιμότητας.
  • Μείωση του αριθμού των νοσηλειών σε νοσοκομείο.