Dr. Anghel Adrian Udrea, doctor în medicină, este specialist în oncologie și directorul medical și cofondatorul centrului privat Medisprof Cancer Center din Cluj, România. A obținut licența în medicină și doctoratul la Universitatea de Medicină din Cluj, România, și a făcut un stagiu de 1 an la Centre Henri Becquerel din Rouen, Franța.

De ce îngrijesc persoane cu cancer

Am ales să fiu oncolog din întâmplare, la începutul anilor ’90, dar în timp a început să mă pasioneze această specializare în care s-au realizat progrese enorme în îngrijirea persoanelor cu cancer. Până în 2011, am lucrat 20 de ani într-un spital de stat unde făcusem și stagiatura. România tocmai ieșise din comunism când mi-am început pregătirea oncologică în 1990, iar oamenii din jurul nostru aveau mari speranțe pentru viitor.

Timpul trecea, iar îmbunătățirile așteptate în calitatea serviciilor oncologice – precum și în alte tipuri de medicină – nici măcar nu erau planificate. Apoi, din 1993 până în 1994 am avut șansa de a face un stagiu de 6 luni de pregătire în oncologie la Centre Henri Becquerel din Rouen, Franța. Acest lucru mi-a dat posibilitatea de a vedea diferența dintre România și țările occidentale în ceea ce privește pregătirea și îngrijirea modernă a pacienților.

Ce înseamnă să ai cancer în România

Există asigurare medicală de stat obligatorie pentru persoanele din țara noastră, care include costurile pentru diagnosticarea și tratamentul cancerului și urmărire. Însă pacienții cu cancer se confruntă în continuare cu diverse obstacole administrative și sociale, deoarece asigurarea are numeroase lacune. De exemplu, nu există programe naționale de screening. Acest lucru înseamnă că diagnosticarea tardivă este frecventă, în special din cauza accesului limitat la screening și a educației deficitare cu privire la screening. De asemenea, intervenția chirurgicală este adesea tratamentul tipic, astfel că, de exemplu, numeroși pacienți diagnosticați cu cancer rectal, care ar fi trebuit să facă chimioterapie asociată cu radioterapie înainte de operație, încep cu operația. De asemenea, pacienții sunt spitalizați frecvent timp de săptămâni la rând, așteptând să li se facă o scanare CT. Apoi, uneori trebuie să aștepte alte câteva săptămâni până să primească rezultatele  testului anatomo-patologic.

În România nu se folosesc comisiile multidisciplinare. Exista chiar secții de oncologie în care medicamentul este preparat la patul pacientului. În plus, sunt larg răspândite lipsa de educație și conștientizare a pacienților și lipsa consimțământului informat realizat corect.

Un lucru bun în legătură cu îngrijirea pentru cancer în România este compensarea costului medicamentelor printr-un program național. Problema după aceea, totuși, este că testarea genetică și examenele imagistice pentru prescrierea și urmarea corectă a unui tratament medicamentos sunt compensate doar parțial. Prin urmare, de exemplu, terapiile țintite sau medicamentele pentru imunoterapie, care sunt extrem de scumpe, sunt administrate uneori fără acces la cele mai bune instrumente care să asigure că acestea sunt tratamentul potrivit pentru pacient.

Unitățile de terapie de susținere sau serviciile la domiciliu sunt foarte rare în România, iar pacienții călătoresc uneori până la 12 ore ca să ajungă la un centru oncologic. Din cauza tuturor acestor bariere, adesea pacienții cu cancer nu au încredere în sistemul nostru medical și preferă să meargă și să plătească direct pentru îngrijire în centrele oncologice din locuri ca Turcia, Austria, Germania, Franța sau Regatul Unit.

De ce am decis să deschid un spital privat în România

Când mi-am făcut stagiul din 1998 până în 1999, soția mea (care este medic de familie) a avut ideea de a deschide un spital de zi privat în România, unde ne-am putea permite să creăm un serviciu de calitate pentru persoanele cu cancer. Voiam să punem în aplicare ideile mele despre serviciile de oncologie medicală pe care le observasem în timpul petrecut în Franța. Rețineți că România este o țară în care în ultimii 30 de ani nu s-a construit nici măcar un singur spital de oncologie în sistemul de stat.

În cele din urmă, ideea respectivă ne-a făcut să punem bazele centrului Medisprof Cancer Center deschis în 2017, care este o investiție privată de aproximativ 15 milioane de euro (inclusiv finanțare de aproape 7 milioane de euro de la Uniunea Europeană, pentru echipamente). Clinica ultramodernă s-a bazat pe conceptul de lumină – lumină peste tot pentru pacienții noștri, de la intrare, până la departamentul de imagistică și la o patiserie la intrare care sa contribuie la atmosfera de calm creată de lumina.

Dificultăți în deschiderea unui spital privat în România

La Medisprof, a trebuit ca personalul să fie instruit, deoarece nu există școli de secretariat medical și nici pregătire oncologică pentru asistenții medicali. De asemenea, a trebuit să ne creăm propriul sistem de dosar medical electronic  („electronic medical record”, EMR) în română, la care am lucrat 2 ani cu un manager de date și un dezvoltator de software dedicați.

În prezent, există o echipă multidisciplinară care discută cele mai bune opțiuni pentru abordarea terapeutică a cancerului pacienților noștri. Echipa include specialiști în psiho-oncologie, nutriție și consiliere genetică. Din 2016 până în 2018, am lucrat pentru a ne adapta procedurile, a finaliza instruirea personalului și a ne modifica practicile legate de informațiile pacienților, pentru a primi certificarea Quality Oncology Practice Initiative (QOPI) (certificare privind calitatea serviciului de oncologie medicală) de la Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO).

Unde pot pacienții să găsească resurse locale și susținere în România?

Acest lucru poate fi dificil, deoarece lipsesc resursele și susținerea din partea administrației de stat. Totuși, pacienții pot afla mai multe despre compensare prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, există unele organizații non-guvernamentale, cum sunt Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) sau Asociația Melanom România care luptă să îmbunătățească managementul pacienților cu cancer din România.

Source