Ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία μπορεί να αυξήσει κατά 9,5 μήνες την επιβίωση ασθενών με μετασταστικό καρκίνο του μαστού. Αυτό ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2018) στο Μόναχο.

Ο μεταστατικός, τριπλά αρνητικός, καρκίνος του μαστού που δεν έχει ορμονικούς υποδοχείς, αποτελεί το 15% του συνόλου των καρκίνων του μαστού και συνδέεται με την κληρονομικότητα. Πλήττει συνήθως γυναίκες κάτω των 50 ετών, και όταν γίνεται μεταστατικός, έχει τη δυσμενέστερη πρόγνωση, με διάμεση επιβίωση μόλις 2 χρόνια.

Έως τώρα, η μόνη λύση που είχαν στα χέρια τους οι ογκολόγοι ήταν η χημειοθεραπεία. Σε πρόσφατη κλινική μελέτη, διαπιστώθηκε πως ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Η προσθήκη της ανοσοθεραπείας αύξησε τη συνολική επιβίωση κατά 9.5 μήνες, ενώ ήταν καλά ανεκτή στις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη και οι οποίες είχαν το βιοδείκτη PDL-1.

για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, έδειξε ότι αυξάνει την συνολική επιβίωση, κατά 9,5 μήνες σε συγκεκριμένη ομάδα γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Επίσης, επιβεβαιώθηκαν τα θετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του πρώιμου HER2 θετικού καρκίνου του μαστού, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως με άλλο συνδυασμό φαρμάκων, επιτυγχάνεται μείωση των υποτροπών της νόσου στο μέλλον.

Νέο σχήμα για τον πρώιμο καρκίνο
Στο ίδιο συνέδριο ανακοινώθηκε οτι η προσθήκη δεύτερου μονοκλωνικού αντισώματος στο συνδυασμό χημειοθεραπείας μπορεί να «φρενάρει» τις υποτροπές στον πρώιμο HER2 θετικό καρκίνο του μαστού

Το συγκεκριμένο σχήμα φαίνεται να έχει ωφέλη για όλες τις ασθενείς, αλλά κυρίως εκείνες με αυξημένες πιθανότητες υποτροπής, δηλαδή όσες έχουν αρνητικούς υποδοχείς ή και διηθημένους μασχαλιαίους λεμφαδένες. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, το τριπλό σχήμα έχει στόχο να αποκλείσει τις μελλοντικές υποτροπές και άρα να επιφέρει ίαση των ασθενών.

Πιο αποτελεσματική η εξατομικευμένη θεραπεία
Για τους επιστήμονες είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια ασθένεια, αλλά μια σειρά από ασθένειες. Για το λόγο αυτό, οι βιοδείκτες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την διάγνωση αλλά και την πρόγνωση των ασθενών. Πρόκειται για εξειδικευμένες εξετάσεις μοριακής βιολογίας που έχουν ως στόχο να αποκαλύψουν από ποια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, έχει προσβληθεί κάθε γυναίκα.

Οι βιοδείκτες συμβάλλουν και στη θεραπεία, καθώς καθοδηγούν τους γιατρούς στην καλύτερη δυνατή θεραπευτική επιλογή ώστε να βοηθηθούν ακόμη και ασθενείς για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν εξατομικευμένες λύσεις.

Οι ειδικοί τόνισαν στο συνέδριο οτι η σύγχρονη τεχνολογία, τους βοηθά πλέον να «χτίζουν» γνώση, η οποία προέρχεται μόλις κατά 5% από τις κλινικές μελέτες και κατά 95% από την συλλογή και ανάλυση δεδομένων πραγματικής κλινικής πρακτικής, δηλαδή δεδομένα από την καθημερινή κλινική πράξης. Η μεγάλη αυτή δεξαμενή πληροφορίας συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της δράσης των φαρμάκων, κάτι που μαζί με επιλογή των πλέον κατάλληλων ασθενών, μπορεί να ελαττώσει και το κόστος τους.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here